Evde yemek yapıp satmak, mutfağı seven ve hobi olarak yemek yapmayı isteyen ev hanımları için kazançlı bir iş fırsatı olmaktadır. Böylelikle hem aile bütçesine katkıda bulunabilir hem de elinizin lezzetini avantaja çevirebilirsiniz. Peki, ek gelir elde etmek için evde yemek yapıp satmak karlı mı? Ne kadar kazandırır?
Zorlu ekonomik koşullarda çoğu kişi evde yemek yapıp satmak fikrine sıcak bakmaktadır. Özellikle bu iş fırsatı artan maliyetler sonucunda gündeme gelmiştir. Mutfak konusunda kendine güvenen, titizlik ve hijyene önem veren, sabırlı ve planlı çalışan kişiler evde yemek yaparak ciddi kazançlar elde edebilir.
Bu Yazımızda Neler Var :
Evde Yemek Yapıp Satmak Karlı mı? Kazancı Nasıl Olur?

Evde yemek yapıp satmak isteyenler elinin lezzetine güveniyorsa eğer biraz sabırlı olmalıdır. Çünkü bu işte sabır ve emek en önemli kriterler olmaktadır. Oldukça karlı olan bu iş için, firmalar ile iletişim hâlinde olunması gerekir. Böylelikle kazançlı bir iş girişimi için girebilmek mümkündür.
Günümüzde evde yemek yapıp satarak ortalama olarak günde ₺500-₺1000 kazanabilmek mümkün olmaktadır. Böylelikle aylık ₺15.000-₺20.000 civarında kazanç sağlayabilme imkânı elde edilebilir.
Evde yemek yapıp satmak işine yeni başlandığında adaptasyon süreci ve yemeklerin nereye satılması gerektiği konusunda sorunlar yaşanabilmektedir. Ancak bu sorunlar, zamanla işteki azim ve sabrınız ile kolaylıkla çözülebilmektedir. Ardından ciddi oranlarda kazanç sağlanabilmektedir. Bu noktada evde yemek yapıp satmanın geliri ilk başlarda biraz düşük olsa da uzun vadede karlı bir iş olmaktadır.
Evde Yemek Yapıp Satmak İstiyorum: Evde Yemek Yapıp Nereye Satabilirim?
Siz de evde yemek yapıp satmak istiyorum ancak nereye satacağımı bilmiyorum diyorsanız, bunun için önerilen platformları ve fırsatları inceleyebilirsiniz. Bu seçenekler sayesinde lezzetli yemeklerinizi daha geniş bir kitlelere ulaştırabilir ve satış konusunda avantajlar elde edebilirsiniz. İşte, evde yemek yapıp satmak için kullanabileceğiniz platformlar ve değerlendirebileceğiniz iş fırsatları!
1 – Evde Yemek Yapıp Yemek Sepeti Üzerinden Satmak
Evde yemek yapıp satmak için herkesin güvendiği ve sevdiği YemekSepeti uygulamasını kullanabilirsiniz. Bu firma, evde yemek yaparak satış yapabilmenizi kabul eden bir firma olmaktadır. Ancak bu işi yapabilmeniz için bazı istekleri mevcuttur. Açıklanacak olursa;
- Öncelikle vergi kaydı oluşturmanız gerekir.
- Ardından internet üzerinden satış yapabilme için gerekli izinleri almalısınız.
- Daha sonra YemekSepeti Portakal sitesine başvuruda bulunabilir ve işe başlayabilirsiniz.
2 – Trendyol Evden Yemek Satmak
Son zamanlarda online yemek siparişlerinin popüler olması ile birlikte Trendyol Yemek uygulaması da sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Evde yemek yapıp satmak noktasında bu platformda dükkan açmak için, vergi mükellefi olmak gerekmektedir. Yani herhangi bir şirket türünde işletme açılarak başvuru yapılması gerekir.
Bu başvurular Trendyol Yemek sekmesindeki satıcı başvuru formu üzerinden gerçekleştirilebilir. Daha sonra satış yapmak isteyen kişilerden istenilen bilgilerin doldurulması istenmektedir. Bütün alanları doldurarak gönderdiğiniz başvurunuz Trendyol tarafından incelenir.
Ardından birkaç gün içerisinde olumlu veya olumsuz bir cevap e-postanıza iletilmektedir. Eğer başvurunuz olumlu ise size gönderilen vergi levhası, sözleşme gibi evrakları Trendyol merkez adresine postalamalısınız. Daha sonra Trendyol yemek paneline kullanıcı bilgileriniz ile giriş yaparak mağazanızı düzenleyebilirsiniz.
3 – Ev Yemekleri Arayan İşyerleri İçin Evde Yemek Yapıp Satmak
Evde yemek yapıp satmak için, bu yemekleri talep eden iş yerleri ile görüşme sağlayabilirsiniz. Böylelikle daha çok kazanç ve sürekli bir ek iş fırsatı elde edebilirsiniz. Ev yapımı yemekleri arayan iş yerlerinin sizinle çalışmayı tercih etmesi noktasında dikkat etmeniz gerekenler bulunmaktadır. Açıklanacak olursa;
- Mutfağınızda yeterli ekipman bulundurmaya özen göstermelisiniz.
- Eğer eksik ekipmanlarınız varsa tamamlamalı ve bu işte başarılı olmaya odaklanmalısınız.
- Hazırladığınız yemeklerin malzemesi, kaliteli ve eksiksiz olmalıdır. Çünkü bu malzemelerin tadı ve kalitesi, yemeklerinizin reklamı açısından oldukça önemlidir.
- Tüm bu noktalara dikkat ettiğiniz takdirde iş yerleri ile uzun vadeli anlaşmalar yapabilir ve yemeklerinizi yüzlerce insana tattırabilirsiniz.
4 – Evde Yemek Yapıp Satma Uygulaması
Lezzetli bir şekilde evde hazırladığınız yemeklerin satışını büyük bir kitleye ulaştırmak için, yemek satma uygulamalarını tercih edebilirsiniz. Bu tarz platformlar, genel olarak bağımsız yemek sağlayıcıları ve yerel restoranlar için çevrimiçi pazar yeri işlevi görmektedir.
Böylelikle uygulamaların kullanıcıları platform sayesinde çeşitli yemek seçeneklerine göz atarak istedikleri yemeği sipariş verebilmektedirler. Siz de hazırladığınız yemeklerin görsellerini ve tariflerini bu uygulamalara yükleyerek, sipariş alabilme ve teslimat yapabilme imkânı elde edebilirsiniz.
Evde Yemek Yapıp Satmak İçin Gerekli Belgeler
Günümüzde çoğu insanın tercih ettiği ev yemekleri satışı için, gerekli olan şartların ve belgelerin tamamlanması gerekmektedir. İstenen bütün şartları yerine getirdiğiniz takdirde, evde yemek yapıp satmak sizin için büyük bir kazanç kapısı olacaktır. Peki, evde yemek yapıp satabilmek için istenen şartlar ve belgeler nelerdir?
Gerekli Şartlar ve Belgeler | |
İşletme Ruhsatı | Evden işletme yürütecek olan kişilerin mutlaka işletme ruhsatı alması gerekmektedir. Alacağınız bu ruhsat yaptığınız işi resmileştirebilmenizi ve yasal faaliyette bulunabilmenizi sağlayacaktır. |
Sağlık ve hijyen denetimleri | Yerel sağlık kuruluşları tarafından mutfağınızda ve gıda hazırlama uygulamalarınızda, belirli olan sağlık ve hijyen standartlarına uygunluk için denetimler yapılmaktadır. |
Gıda üretim izni | Türkiye’de evde yemek imalatı yapacak kişiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı il ve ilçe tarım müdürlüklerinden gıda üretim izni almalıdır. Alınan bu belge neticesinde yemek yapılan yerin gerekli hijyen standartlarını sağladığı ve uygun koşullarda olduğu belirtilir. |
Gıda güvenliği ve hijyen denetimi | Gıdaların işlenmesi ve üretimi ile ilgili temel hijyen ve güvenlik standartları hakkında eğitim almanız gerekir. Bu eğitimler sonucunda belirli sertifikalara sahip olmanız istenmektedir. |
Vergi kaydı | Düzenli bir şekilde gelirinizi bildirmek ve gerekli vergileri ödemek için bir vergi kaydı yapmalısınız. Yani evden yemek yapılıp satılması gelir vergisine tabi olmaktadır. |
Sigorta | Müşterilerinizi veya işletmenizi potansiyel kazalardan korumak için uygun bir sigorta poliçesine sahip olmalısınız. |
Ürün etiketleme ve ambalajlama kuralları | Gıdaların saklanması, taşınması, etiketlenmesi ve paketlenmesi koşulları noktasında yerel ve ulusal düzenlemelere uymak gerekmektedir. |
Evde Yemek Yapıp Satanların Yorumları
Herkesin merak ettiği ve girişimde bulunmak istediği evden yemek satışı ile ilgili sosyal medyada pek çok yorum bulunmaktadır. Verilere bakıldığında oldukça karlı olan evde yemek yapıp satmak hakkında çoğunlukla olumlu yorumlar bulunmaktadır. Ayrıca iş fırsatlarının tatmin edici olduğu da belirtilmektedir.
Evde Yemek Yapma Fiyatları Nasıldır?
Nasıl bir yemeğe ihtiyaç olunduğu, kaç kişiye yemek yapıldığı, kaç çeşit yemek yapıldığı ve hangi sıklıkta talep edildiği gibi detaylar; evde yemek yapma fiyatlarını değiştiren kriterler olmaktadır. Bu noktada evde yemek yapıp satmak istiyor ve fiyatları merak ediyorsanız, çeşitli internet sitelerinden ev yemeği talep eden firmaların veya şahısların tekliflerini inceleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Evde yemek yapıp satmak ile ilgili merak edilen pek çok soru bulunmaktadır. İşte, evde yemek yapmak ve satmak ile ilgili sık sorulan sorular!
1 – Evde Yemek Yapıp Satılabilir mi?
Türkiye’de belirli yasal gerekliliklere uyulduğu takdirde evde yemek yapıp satmak yasal olmaktadır. Bu noktada kurumlar tarafından istenen şartların ve belgelerin sağlanması halinde evde yemek yaparak satış gerçekleştirebilirsiniz. Ev yemeği ticaretiyle ilgili daha detaylı bilgi için kurumlarla iletişime geçebilirsiniz.
2 – Evde Gıda Üretimi Yapılır mı?
Yetkili kurumlardan evde yemek yapıp satmak için izin alınmalıdır. Bu işi yapmak isteyenlerin gerekli belgeleri ve izinleri almasının ardından, tüm belgeleri tarım il ve ilçe müdürlüklerine teslim etmesi gerekir. Daha sonra kişisel olarak yaptığınız yemekleri yasal bir şekilde satabilirsiniz.