Türk mobil oyun şirketleri arasında, tüm dünya tarafından beğenilen pek çok yapıma imza atmış şirketler bulunmaktadır. Özellikle yabancı yatırımlar tarafından Türk oyun sektörü son dönemde yatırım açısından tercih edilmektedir. Peki, Türkiye sektöründe adından söz ettiren Türk mobil oyun şirketleri nelerdir?
Bu Yazımızda Neler Var :
Sektörün Öncü Türk Mobil Oyun Şirketleri Listesi!
Pandemi döneminde pek çok sektör derinden etkilenmiştir. Ancak oyun sektörü bu dönemde büyük bir ivme kazanmıştır. Özellikle 2022 yılını oldukça verimli geçiren Türk mobil oyun şirketleri, yalnızca ilk çeyrekte 330 milyon dolar yatırım almıştır. Yani bu durumda, 2021 yılının toplamı olan 266 milyon doların sadece 3 ayda geçilmiş olduğu anlaşılmaktadır.
Türkiye oyun pazarının büyüklüğü her geçen yıl artmaktadır. Daha çok yerli mobil oyun geliştiricileri sektördeki yatırımların merkezi konumunda yer almaktadır. Çünkü Türk mobil oyun şirketleri incelendiğinde, sektör içerisinde yakaladığı pek çok başarı bulunmaktadır.
Bu durum yurt dışındaki dev şirketlerin ülkemize yatırım yapmasını kolaylaştırmaktadır. İşte, en iyi olan Türk mobil oyun şirketleri!
En İyi Türk Oyun Şirketleri | |
Goods Job Games | Masomo |
Rollic Games | Ruby Game Studio |
Peak Games | Hero Concept |
Fugo Games | Dream Games |
TaleWorlds Entertainment | Zuuks Games |
1 – Merkezi İstanbul Mobil Oyun Şirketleri: Good Job Games
En büyük Türk mobil oyun şirketleri arasında yer alan Good Job Games; İstanbul merkezli bir stüdyoya sahiptir. Bu firma dünyanın en hızlı büyüyen mobil oyun yayıncılarından biridir.
Fun Face 3D, Good Job Games, Color Balls 3D, Paint Pop 3D, Run Race 3D ve diğer seçenekler 1, 84 milyardan daha fazla indirilmiş; 29 mobil oyuna sahip olmaktadır.
2 – Rollic Games
2020 yılının Ekim ayında Zynga bünyesinde faaliyetlere başlayan yerli mobil oyun firması Rollic; 106 mobil oyuna sahiptir. Bu firma Türk mobil oyun şirketleri arasında büyük bir başarı yakalamış ve sahip olduğu oyunlar, 752,23 milyondan fazla kez indirilmiştir.
Mehmet Can Yavuz, Deniz Başaran ve Burak Vardal tarafından kurulmuştur. Bu firma hypercasual türündeki mobil oyunlarıyla tanınmaktadır. Geçtiğimiz dönemlerde ise Rollic Games firması; Almanya’daki bağımsız en büyük oyun stüdyolarından olan Popcore’u satın almıştır.
3 –Satılan Türk Oyun Şirketleri: Peak Games
İstanbul Türk mobil oyun şirketleri listesinde yer alan Peak Games; 2010 yılında Hakan Baş ve Sidar Şahin tarafından kurulmuştur. Mobil oyun geliştiricisi firma, Toy Blast ve Toon Blast gibi yapımların yanında bulmaca oyunları ile de ün kazanmıştır.
Bu firma; 2020 yılının Haziran ayında 900 milyonluk doları nakit, kalan kısmı ise hisse satışı olmak üzere 1, 8 milyar dolara Amerikan video oyun şirketi olan Zynga’a satılmıştır.
4 –Türk PC Oyun Şirketleri: Fugo Games
2010 yılında İstanbul’da faaliyetlerine başlayan Fugo Games, sektör içerisindeki en başarılı ve büyük Türk mobil oyun şirketleri arasındadır. Eğlenceli ve basit günlük oyunlarıyla tanınan bir firmadır.
Words of Wonders, Words of Wonders: Search ve Crossword to Connect Vocabulary oyunları gibi 7 mobil oyuna sahiptir. Bu oyunlar toplamda 233, 38 milyondan fazla kez indirilmiş olmaktadır.
5 – Türkiye’deki En Büyük Oyun Şirketleri: TaleWorlds Entertainment
Özellikle 2010 yılında piyasaya sunduğu Mount and Blade: Warband oyunuyla dünya çapında bir başarıya sahip olan TaleWorlds Entertainment; Ankara merkezli bir stüdyodur. Türk mobil oyun şirketleri listesinde yer alan firma, strateji ve aksiyon RPG’sinin devamı niteliğindeki Bannerlord ile de bu başarısının daha da yükseltmeyi başarmıştır.
Geçtiğimiz dönemde erken erişimden çıkan oyun, aynı yılda konsollarda da yayınlanmıştır. TaleWorlds Entertainment firması 2005 yılında İpek Yavuz ve Armağan Yavuz tarafından kurulmuştur. Ayrıca 2016 yılında E3’e katılmış ve kendi stadını açan ilk Türkiye merkezli oyun firması olmuştur.
6 – Masomo
İbrahim Akman tarafından kurulan mobil oyun firması Masomo; iOS ve Android’de milyonlarca kez indiren Kafa Topu oyunu ile piyasada kendini önemli bir yer edinmiştir.
Bu firma satılan Türk mobil oyun şirketleri arasındadır. Açıklanacak olursa; 2019 yılında 100 milyon dolara İngiltere’nin öncü oyun firmalarından olan Miniclip’e satılmıştır. İzmir merkezli olan bu oyun stüdyosu Basketball Arena adında yeni çok oyunculu spor oyunu üzerine bir süredir çalışmaktadır.
7 –Yatırım Alan Türk Oyun Şirketleri: Ruby Game Studio
İzmir merkezli Türk mobil oyun şirketleri listesinde yer alan Ruby Game Studio; mobil oyun sektöründe dünyaya açılan geliştiricilerden olmaktadır. Bu firma Ege Üniversitesi’nde Teknopark’ta faaliyetlerini sürdürmektedir.
TÜBİTAK destekli kurulmuştur. Dünyanın ilk sıralarında yer alan ve başarılı oyunlar olan Gym Flip ve Hunter Assassin gibi oyunlara sahiptir. 700 milyondan fazla indirmeye ulaşmayı başarmış Ruby, oldukça başarılı bir firma olmaktadır.
8 – İstanbul Oyun Şirketleri: Hero Concept
İstanbul’da kurulan Türk mobil oyun şirketleri arasındaki Hero Concept, 90’ların beat’em up oyunlarına benzeyen Mayhem Brawler ile büyük bir ivme kazanmıştır. Bu oyun; harikulade müzikleri ve çizgi roman tarzı olan görselleri ile büyük bir beğeni toplamıştır. Ayrıca Xbox, PlayStation, Steam ve Nintendo Switch gibi platformlar üzerinden oynanabilmektedir.
Özellikle bu firma oyunuyla, Arcade türünün zamansız klasiklerini kendi vizyonuyla yeniden harmanlamıştır. 21 yüzyıla taşınan bu özel oyun, oyun stüdyosu sayesinde gelecekte adından söz ettireceğe benzemektedir.
9 – Dream Games
Türk mobil oyun şirketleri listesinde 80 kişilik ekibi ile İstanbul merkezli kurulan Dream Games’in ilk oyunu Royal Match’tır. Bu oyun 2021’de yayınlanmıştır ve en fazla gelir kazanan mobil oyunlardan biri olmuştur.
Ayrıca İngiltere ve ABD dahil büyük pazarlarda en çok indirilen ilk 10 oyun arasına girmeyi başarmıştır. Böylelikle Türk mobil oyun şirketleri arasındaki firmaya, seviye atlatmıştır. Ayrıca oyun piyasaya sürüldüğü aynı yıl içinde 1 milyar dolar pazar değerine ulaşmıştır.
Türkiye’deki üçüncü unicorn olan Dream Games stüdyosu, 2022 yılın Ocak ayında aldığı 255 milyon dolarlık yatırımla değerini 2,75 milyar dolara çıkarmıştır.
10 – Türk Mobil Oyun Şirketleri: Zuuks Games
En büyük Türk mobil oyun şirketleri arasında yer alan Zuuks Games, 2014 yılında kurulan bir firmadır. Bu Türk mobil oyun geliştiricisi; Call of Outlaws, City Driving 3D, Bus Simülatör: Ultimate, Truck Simülatör 2018: Europe ve diğerleri olmak üzere; 407,59 milyondan fazla kez indirilmiş toplamda 9 mobil oyuna sahiptir.
Dünyada Ses Getiren Türk Mobil Oyun Firmaları Nelerdir?
Türk mobil oyun şirketleri arasında başarısıyla adından söz ettiren ve dünyada ses getiren firmalar bulunmaktadır. Peki, bu Türk mobil oyun şirketleri nelerdir? İşte, detaylar!
- Peak Games
- Masomo
- TaleWorlds Entertainment
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde Türk mobil oyun şirketleri gündemde yerini korumaktadır. Özellikle online mobil oyunların popüler olması ile bu şirketler önem kazanmıştır. Mobil oyun şirketleri ile ilgili merak edilen sorular açıklanacak olursa;
1 – Türkiye Oyun Sektöründe Kaçıncı Sırada?
Verilere ve haberlere bakıldığında Türkiye 2022’de 23 oyun firması ile toplamda 424,7 milyon dolarlık yatırıma sahip olmuştur. Ayrıca aynı yıl içerisinde İstanbul, Londra’nın ardından Avrupa’daki en çok oyun anlaşması yapılan 2. şehir konumuna yükselmiştir.
Dünya çapında ise Türkiye 5. sırada yer almaktadır. Özellikle oyun sektörü teknoloji ile birlikte yeniliklere açık bir sektör olmaktadır. Türk mobil oyun şirketleri ise oyun sektörünün dikkat çekici firmalarıdır.
2 – Bir Oyun Şirketinde Kimler Çalışır?
Günümüzde başarılı bir oyun şirketinde farklı iş kollarında çalışan meslek grupları bulunmaktadır. Peki, bir mobil ve dijital oyun şirketinde kimler çalışır?
- Animatör
- Konsept sanatçı
- Teknik sanatçı
- Hikaye tasarımcısı
- Bölüm tasarımcısı
- Çevre sanatçısı
- Oyun tasarımcısı
- Karakter sanatçısı
- Ağ yöneticisi
- Sanat yönetmeni
- Online yazılım mühendisi
- Arayüz (UI) sanatçısı
- Kalite kontrol (QA)
- Efekt (FX) sanatçısı
- Pipeline araçlar programcısı
- Oyun programcısı
- Yapay zeka (AI) programcısı